Eirik Stubø får Dramaten som arbetsplats från och med årsskiftet. Foto: Roger Stenberg/Petra Hellberg
Nyheter [2014-05-22]

Eirik Stubø byter stol

Eirik Stubø, född 1965 i Narvik, är norsk teaterregissör och teaterchef
Chefsjobb: Rogaland teatern, Stavanger, 1997-2000,  Nationaltheatret, Oslo 2000-2008, sedan hösten 2013 teaterchef på Kulturhuset Stadsteatern
Uppsättningar i urval: Fedra av Racine på Riksteatern 2005, Någon kommer att komma av Jon Fosse på Riksteatern 2007, Stillheten av Lars Norén på Stockholms stadsteater 2011, Misantropen av Molière på Dramaten 2011, Ingenting av mig av Arne Lygre på Kulturhuset Stadsteatern 2014

STOCKHOLM. Eirik Stubø blir ny chef på Dramaten. Den norske regissören är sedan i höstas teaterchef på Kulturhuset Stadsteatern och bytet av chefsstol är både överraskande och kontroversiellt.

Ja, det blir alltså den norske teatermannen Eirik Stubø som blir ny Dramatenchef efter Marie-Louise Ekman, som avgår vid årsskiftet. Stubø utsågs så sent som i höstas till teaterchef på Stadsteatern av den tidigare teaterchefen Benny Fredriksson, som då blev vd för hela den sammanslagna organisationen Kulturhuset Stadsteatern.
– Sveriges nationalscen Dramaten är en unik och traditionsrik teater med stora konstnärliga resurser. Att få möjligheten att som teaterchef och vd vara med och leda Dramaten under åren som kommer är ett erbjudande som det är svårt att tacka nej till, säger Stubø själv i ett pressmeddelande.

Utnämningen, som det började tisslas om i Stadsteaterns korridorer under gårdagen, kommer överraskande. På Dramaten har husets egen regissör Stefan Larsson för många varit favoriten. Andra namn som florerat sent i anställningsprocessen är Emmet Feigenberg, nuvarande chef på Det Kongelige i Köpenhamn och Ulrika Holmgaard, chef för arbetsgivarorganisationen Svensk scenkonst. Formellt utses Dramatenchefen av teaterns styrelse, med vd Daniel Sachs i spetsen.
– Eirik Stubø har precis de kvalifikationer och de personliga kvaliteter vi har letat efter. Som chef har han gedigna ledaregenskaper med erfarenhet från framför allt Nationaltheatret i Oslo. Under sin tid där utvecklade han även framgångsrikt teaterns internationella profil. Dramaten har haft stora framgångar både publikmässigt och konstnärligt de senaste åren och jag ser fram emot att se hur Eirik tillsammans med medarbetarna kommer att fortsätta att utveckla Dramaten i nya och intressanta riktningar, säger han i ett pressmeddelande.

Eirik Stubø har mångårig erfarenhet av chefsjobb. Redan vid dryga 30 år blev han chef för Rogaland teater i Stavanger. Därefter tog han över chefskapet vid Norges nationalscen – Nationaltheatret i Oslo, där han stannade i åtta år och rönte stora internationella framgångar.  Under de senaste tio åren har han arbetat som i både Norge och Sverige och i hans konstnärsskap syns tydligt de europeiska influenserna. Hans senaste uppsättning Ingenting av mig av den norske dramatikern Arne Lygre (se Nummers recension här) har blivit omskriven i internationell press, till exempel i brittiska The Guardian:

For all its starkness and minimalism, Stubø’s production is remarkably concept-free. Indeed, it feels like a very pure reading of the text, /—/ Spectacular lighting notwithstanding, this feels like theatre stripped back to bare essentials in a way we seldom use in the UK: extremities of silence, tone, presence and texture.” (läs hela recensionen här.)

Helt klart är alltså att Dramaten med Stubø får en kompetent chef som kan föra in nytt blod i ett hus, som ska representera Sverige nationellt. Hans teatersyn är vid, han har ett eget konstnärligt credo och till synes också en förmåga att se och släppa fram andra storheter. På Dramaten får han troligtvis en betydligt friare roll än på Stadsteatern, där man får förmoda att Benny Fredrikssons håller ett vakande öga på sin underställde.

Men svanhoppet mellan de båda teaterhusen i Stockholm blir garanterat inte smärtfritt. Stubøs kolleger på Kulturhuset Stadsteatern blir efter en turbulent tid och stor organisationsförändring lämnade i sticket utan chef. Osäkert är också hur Benny Fredriksson reagerar och agerar när han får se en av hästarna i sitt eget stall galoppera längs Hamngatan bort till den stora rivalen.
– Det ska bli spännande att följa Eirik Stubø som Dramatenchef, säger Fredriksson diplomatiskt i ett pressmeddelande och fortsätter:
– Jag beklagar självklart samtidigt att Eirik Stubøs tid som teaterchef för Kulturhuset Stadsteatern endast blev drygt sex månader lång. Vår historia går långt tillbaka i tiden och Eirik har som regissör varit med och format teatern till vad den är idag.

Inte heller på Dramaten  är det säkert att Stubø blir välkomnad med öppna armar, då man hoppats på att husets egne Stefan Larsson skulle ta över.

Att chefskarusellen i Stockholms båda teaterhus har skapat dramatik och viss yrsel är ett som är säkert. Nu återstår att se vilka långsiktiga konstnärliga resultat som kan uppnås på Dramaten, såväl som på Stadsteatern, när karusellen har stannat. 

* Läs också Nummers artikel från utnämningen av Eirik Stubø som teaterchef på Stadsteatern här.

Anna Hedelius

Share/Bookmark
Tyck till!

Så här tycker Nummers läsare